Ik heb niks om aan te trekken

Nou, dat zal menigeen bekend voorkomen. Vooral veel vrouwen – en een enkele man – bezigen deze uitroep regelmatig terwijl de kledingkast toch aardig gevuld lijkt.  Maar wat trekken we aan naar een uitvaart? U leest het wel eens op de rouwkaart:  ‘geen zwarte kleding’. Of ‘casual’. En met dat laatste bedoelen ze dan vooral niet te netjes, maar toch wel een béétje…

Naast casual zijn er nog talloze dresscodes. Zoals black tie, business, klassiek, tenue de ville enz. Eerlijk is eerlijk, dat laatste heb ik even op moeten zoeken een poosje terug… Dit is een ‘dresscode voor overdag die zich kenmerkt door de nette stijl, en stamt uit de tijd dat men zich formeel kleedde voor buitenshuis’, zo leert internet me. Maatpak, mantelpak, dat soort kleding dus. Want een poosje terug kwam bij het opmaken van een rouwkaart voor een collega het verzoek om tenue de ville op de rouwkaart te zetten. Later hoorde ik dat de familie er een dag voor de uitvaart achter kwam dat dit juist níet de bedoeling was geweest maar dat ze casual bedoelden… Oeps, daar sta je dan in je keurige ‘stadskledij’ terwijl de familie in spijkerbroek en luchtig zomerjurkje staat! En het was juist hun bedoeling dat belangstellenden zich niet under- of overdressed zouden voelen… Tja, soms schiet je in al je deftigheid je doel voorbij.

Maar bij zo’n kledingwens sta je meestal niet (al te lang) stil en neem je het voor kennisgeving aan. Je probeert hun wens te respecteren en je past je aan. Maar welke gedachte zit hierachter? Was het de wens van de overledene om dit te bepalen; om zo lang mogelijk de regie te houden en zich zo vooraf een beeld te kunnen vormen? Of vindt de familie het belangrijk dat men zich niet ongemakkelijk voelt omdat hij of zij afwijkt van de rest? Of gaat men voor het perfecte plaatje? Wat de reden is, kunnen zij alleen zelf bedenken en is bovendien per overlijden verschillend.

Maar is het nou wel zo belangrijk dat iemand bij een uitvaart qua kleding niet uit de toon valt? Want ondanks dat u graag iedereen casual gekleed zou zien of helemaal in het wit met een paars accent, er zijn veel mensen die zich prettig voelen in een zwart pak bij een uitvaart. En weer een ander zal niet eens een colbert hébben.

Laat ik voorop stellen dat ik altijd de wensen van de familie zal inwilligen omtrent het wel of niet vermelden van de dresscode op de kaart. Hierover geen discussie! Maar maak vooral ook zélf uit wat u hiervan vindt. Wellicht vindt u het afscheid nemen belangrijker of wilt u juist iedereen geruststellen en zet u bijvoorbeeld ‘kom zoals je bent, zo zag … je het liefst’ op de kaart. Da’s altijd goed!

Zoals Gianni Versace ooit zei: ‘laat je niet door fashion beheersen, maar besluit wat je bent en wat je wilt uiten door hoe je je kleedt en hoe je leeft’. Dat klinkt best wijs. En nou toch maar es wat kiezen uit die kast…  

Beste lezers, vier het leven! Wilt u meer weten, kijk gerust eens rond op mijn site, vraag wat informatie aan of een offerte:

 

NEEM CONTACT OP                    OFFERTE AANVRAGEN 

Passend

Een uitvaart moet passen bij de overledene en bij u. En niet 'zoals het hoort' of 'het moet anders'. Bedenk dat de overledene bij ú hoort en niet bij de uitvaartbegeleider. Maak ook keuzes die daarbij horen!

Lees meer

Wij zijn er voor u

Ik werk in de wijde omgeving van Aarlanderveen. Neem contact op met mij:
06 27 27 88 98 | 0172 53 23 00 | info@geavanderhee.nl | Achttienkavels 29 | 2445 NA Aarlanderveen

Neem contact op